Kan inte säga att jag var helt utbränd, men jag var definitivt vidbränd. Totalt slut!
Trött, trött, trött- ända in i benmärgen och ut i fingerspetsarna.  Sova hjälpte inte, gick inte.  
Dränerad på energi och bara ledsen.

Hösten 2010 rasade min värld. Barndom med rätt mycket socker (helt normalt tyvärr), tonår med för lite mat,  3 graviditeter, småbarnsår med många nätter med minimal sömn. Mat var bara något jag slängde i mig när jag hann. Lämna/hämta på dagis. Jobba. Ont i magen - haft så länge jag kan minnas, blodsockerdippar, förkylningar, avlöste varann. Ont i halsen hade jag var och varannan dag.  Och titt som tätt fick jag även en omgång halsfluss.  Eksem på händerna, min hy var hemsk,  fick acne i 20-års åldern, åt antibiotika i 3 år !!!! Tarmfloran och därmed immunförsvaret tog rejäl stryk där, som jag fick betala många år. Förstår jag nu. 

Jag ansåg mig ändå frisk! Att inte må tipptopp var ju helt normalt. Så är det ju för alla? Trött, sliten, stressad, osjuk. Men så extremt i obalans. Jag lyssnade inte på de fysiska varningssignalerna min kropp gav mig, så till slut skickade den in panikångest för att jag skulle fatta. Det löste jag på 10 minuter, gråtandes på vårdcentralen. Med mig hem hade jag antideppmedicin, sömntabletter och stesolid. Det löste ingenting. Nja, ångesten släppte något. Ibland. Tabletter och psykologer lättade för stunden men tiden gick och kilona plockade på. 8-10 kg gick jag upp. Vet inte exakt men det var inte jag i spegeln.

Juni 2013 träffade jag en fd kollega, Christina Hermansson. Hon lärde mig vad man kan göra genom att undvika de sämsta kolhydraterna. Väldigt inspirerad gick jag hem. Den stunden blev startskottet för mitt nya liv . Tack Christina för den pusselbiten

Det jag ville då, var att bli av med de 10 kg, som inte var jag. Jag slutade med pasta, bröd, ris, potatis och synligt socker. Från en dag till en annan. Lätt! Jag åt det goda på tallriken, kött, fisk, ägg, grönsaker och feta såser. Det första som försvann var mitt ständigta ont i halsen.   Jag var inte på något sätt fanatisk, varken då och inte heller nu. Jag tog bort de saker som skickade mitt blodsocker upp och ner många gånger om dagen. Det som fyllde ut magsäcken men bara drev på hungern.  Det är nämligen det kolhydrater gör i vår kropp. De blir förenklat förklarat nämligen socker när de bryts ner. Alldeles för mycket socker för blodet att ta hand om. Insulinet fick jobba hela tiden för jag åt gärna mackor (Hönökaka, Lingongrova) pasta  och fika ska vi bara inte tala om  - det gör vi ju jämt i detta landet. Ballerinakakor. Mums. Då!  

Jag började må lite bättre när jag uteslöt de sämsta kolhydraterna. Ett par månader senare fick jag nästa pusselbit. Malin, min frisör, hade blivit bra i sin krångelmage och sin astma pga nåt näringspulver hon drack. Jag ville också slippa ha ont i magen jämt. Speciellt attacker på nätten var jobbigt. Jag köpte direkt av Malin och första veckorna fick jag ännu mer ont i magen, men jag började sova på nätterna. Jag vaknade PIGG på morgonen! Så tog jag min morgondrink och höll mig pigg hela dagen och längre på kvällen. Jag somnade alltid i soffan innan. Det magonda höll väl på någon vecka eller två, sen var det som bortblåst. Tack Malin 
Har aldrig ont i magen nu. Jo en gång, när jag tryckte i mig en hönökaka med ost, för det var ju så gott. Men ajajaj det gör jag aldrig om. 

Med min hela tiden förbättrade hälsa, har intresset vuxit för vad kost och framförallt näring gör i kroppen. Och VAR jag hittar så näringstät mat som möjligt.  Jag läser mycket böcker, artiklar, bloggar, tittar på diverse föreläsningar och jag har även utbildat mig "på riktigt". Min tredje pusselbit: jag är Certifierad Kostrådgivare, Paleo Institute. En fantastisk utbildning som lärt mig så mycket. Och utbildningen gav min dessutom en supergo, smart, ambitiös kollega och vän.   Sofia  som nu är en del av FRISKHUS. 

Idag har jag världens viktigaste och roligaste jobb. Idag hjälper jag de som vill till en bättre hälsa. Att kunna hjälpa de jag bryr mig om och de som bryr sig om hur de mår och förstår att det går att förbätta sin hälsa, det är guld värt. Att behandla grundorsaken till varför man mår kasst och lägga krutet där.  Såååå mycket bättre än att täcka symtom och framför allt HÅLLBART över tid!  

Idag mår jag bra - riktigt bra. Jag vet vad jag bör undvika, jag vet vad jag ska välja att äta och jag kompletterar - varje dag med tillskott  - som hjälper mig att fylla ut de näringsmässiga luckorna som oundvikligt blir i maten, detta hjälper mig att hålla en energi som räcker hela dagen.  En energi som dessutom har räckt för att min kropp skulle läka ut eksemen, huvudvärken och acnen (som är en spegling av hur kroppen mår) är borta. 
Jag kan sova på nätterna! Immunförsvaret klarar sitt jobb. Har inte varit sjuk sen jag tog mitt näringsintag på allvar. Jag är 45 år men min metabola ålder säger 30 år enligt Tanitavågen. Rätt nöjd med mig själv kan jag stolt erkänna. Men det bästa jag är glad och nyfiken igen. 

Näringen löser inte allt , det förändrar inte min omvärld, det förändrar mig.  Det förbättrar min förmåga att hantera min omvärld på ett mycket bättre sätt. När jag mår bra och känner mig stark, kan jag hjälpa de jag har i min omvärld att förbättra sin hälsa. Och det gör jag ska ni veta, jag har många i min omgivning som också mår otroligt mycket bättre idag. 

De dagar jag svajar, för det gör jag forfarande, men väldigt sällan och väldigt mycket kortare perioder än förr. De dagarna fyller jag på med extra näring, då blir det bättre balans igen.  Stressen är något som alltid är lurigt, men idag har jag en helt annan motståndskraft. 

Från hösten 2015 har jag ett nytt verktyg i mitt liv, ett livsstilsprogram som hjälpt mig att balansera mina hormoner. Jag gick också ner ytterligare 3 kg, på bara en vecka. Nu börjar mina kunder göra samma program och jäklar vad det händer grejer. 

Susanne