motion

När man vill gå ner i vikt så är alltid rekommendationen "Ät mindre - Rör på dig mer". 

Det är inget snällt sätt att behandla sig kropp och det är väldigt svårt att hålla detta över tid. Att gå omkring och var hungrig och samtidigt tvinga sig ut att motionera känns inte lockande.  Det är bättre och ofta lättare att lägga om sin kost först, kanske gå ner några kilo och få mer energi. Jodå, det går alldeles utmärkt. När energin kommer är det mycket lättare och motiverande att ge sig iväg ut till den motionsform som lockar. 

Men självklart ska man röra på sig! Vårat lymfsystem (avloppssystemet), har till skillnad från vårat blodomlopp, ingen egen pump. För att hålla lymfsystemet rent och fräsch måste du pumpa själv, genom att du rör på dig. 

Slagg, gifter, koldioxid och restprodukter som hela tiden bildas i våra kroppar, ska ut. Ett avloppssystem som står still är inget bra. Hur ser det ut i vattendrag där det inte är något drag :-) ? Inte så mysigt. Detsamma händer i vårt lymfsystem om vi inte rör oss tillräckligt. Detta blir en grogrund för sjukdomar, inte minst mentala.

Så ut och promenera en sväng varje dag. Skaffa dig en stegräknare och börja "tävla" med dig själv. Är du inte frisk idag så börja försiktigt. Men försök öka dag för dag. Är du frisk ska du ha minst 10 000 steg varje dag. 

Tillräckligt med vatten är också en förutsättning för att hålla rent i kroppen. Jag har lärt min far, som aldrig druckit tillräckligt med liknelsen: Om du ska spola rent på garageinfarten, så går det betydligt bättre om du sätter på kranen helt och inte bara låter den droppa. Tror ni han dricker bättre nu? Japp :-)