Att vi får allt vi behöver om vi äter en välbalanserad kost är en myt samhället har spridit under många år.

Följande 10 orsaker berättar varför du behöver tänka på vad du stoppar i dig och även överväga att ta tillskott. 

1. Näringen vi behöver finns inte i marken och därmed inte i maten.
Svenska samt internationella studier och jämförelser visar att näringen i maten har försämrats på 50 år. Apelsiner innehåller 67% mindre järn, morötter 75% mindre magnesium, broccoli innehåller 75% mindre kalcium och svensk jord är selenfattig. Om det inte finns i jorden så finns det inte i maten. Jorden har utarmats på näringsämnen de senaste 50-100 åren och därmed tappat 75-85% av sitt mineralinnehåll. Välj ekologiskt odlat efter som det innehåller mer näring och mindre kemikalier. Trotts detta behöver alla komplettera med selen tillskott och andra mineraler för att bättre skydda sig från näringsobalanser och sjukdomar 

2. Vi väljer att äta fel!
Det är en myt att de flesta äter en ”välbalanserad” kost. Det flesta äter alldeles för mycket skräpmat och endast 19 % äter 5 portioner med grönsaker och frukt dagligen. Mindre än 25 % äter en hälsosam frukost varje dag. Teori och rekommendationer är en sak men hur vi  verkligen äter är en helt annan. 

3. Vi utsätts dagligen för tungmetaller och kemikalier.
De finns i luften, vattendrag, mat, kläder, leksaker, färg, kosmetika, mm. Kroppens huvudsakliga avgiftningsorgan Levern, använder främst vitaminer, mineraler och aminosyror för att skydda och avgifta oss från tungmetaller och kemikalier. Låga värden av selen, zink, C-vitamin, B-vitaminer, mm gör att vår hälsa blir mer nedsatt av miljögifterna. 

4. De flesta medborgare äter regelbundet läkemedel framförallt tjejer, kvinnor och äldre.
Regelbundet intag av p-piller skapar näringsbrister, speciellt: B1,B2,B3,B6,B12,folsyra, E-vitamin, magnesium och zink. De flesta läkemedel påskyndar användning eller utsöndring av vitaminer och mineraler för att omsätta läkemedlen, eller för att kroppen skall avgifta läkemedelsrester och av många andra skäl. De som intar läkemedel behöver inta extra kosttillskott för att minska biverkningar samt förbättra effekten. Ca.60 sidor av interaktioner mellan läkemedel och näring finns i Peter Wilhelmssons bok, ”Näringsmedicinska Uppslagsboken”. Prata med din läkare och näringsterapeut angående eventuella interaktioner. 

5. Extra vitaminer och mineraler i mycket högre mängder än RDI (Rekommenderat dagligt intag) skyddar oss från och kompenserar för gendefekter.
Peter Wilhelmsson beskriver i sin bok, ”Lev Ung Längre” beror vår hälsa till 80 % på våra livsstilsval och inte på våra gener. Men även de ca    20 % som man kan skylla på generna kan påverkas av kosttillskott. Detta har visat sig tydligt vid studier med agoutimöss. Agoutimöss är en typ av möss som dör tidigt pga. fetma, diabetes och cancer. Den grupp Agoutimöss som fick extra tillskott av zink, metionin, kolin, folat, och B12 födde friskare ungar som levde längre och drabbades inte av sjukdomar. Den skräpmat vi äter kommer att belasta framtida generationer. Ät bättre och inta kosttillskott för att korrigera skadan som har skett genom åratal av dåliga livsstilsvanor. 

6. Stress ökar behovet av näringsämnen, speciellt C-vitaminer, B-vitaminer, kalcium och magnesium.
Människans näringsbehov är inte statiskt, utan i högsta grad dynamiskt. När du är extra stressad, använder din kropp större mängder näring för att handskas med stressen. Vi är inte rustade som andra djur med möjligheten att omvandla glukos till C-vitamin vid stresstillstånd. Människor äter dessutom oftast sämre när de är under stress. Behöver vi extra vitamin-/mineraltillskott?
Alla som upplever för mycket stress i sitt liv räck upp handen! 

7. Har Du varit förkyld, haft infektioner, opererats eller utsätts för trauma?
Alla dessa tillstånd behöver vitaminer och mineraler för att kroppen ska arbeta och läka, speciellt extra mängder av A-vitamin, C-vitamin och zink behövs. 

8. Geografiskt läge.
De allra flesta nordbor har otillräckligt med, eller brist på, D-vitamin under vinterhalvåret. D-vitamin är viktigt bl a skelettet, immunförsvaret, neurologisk hälsa, skydd mot cancer och hjärt-kärlsjukdomar. Förr i tiden fick alla i familjen en eller två teskedar D-vitamin rik fiskleverolja (tran) dagligen. Tyvärr har den vanan avtagit och även om man intar en multivitamin -mineral tablett per dag så får man på tok för lite D-vitamin. De flesta människor behöver 20-50 mikrogram D-vitamin dagligen för att må som bäst och skydda sig från välfärdssjukdomar .

9. Intelligens och skärpa. 
Flera undersökningar i England och USA visar de barn som regelbundet intar vitamin- och mineraltillskott har en högre IQ mår bättre psykiskt, är sällan sjuka och presterar bättre i skolan. Ni vill väl att era barn skall hålla sig så friska som möjligt och lyckas i skolan, eller hur? 

10. Regelbundet intag av antioxidanter, vitaminer, mineraler, fettsyror mm, skyddar oss från det flesta välfärdssjukdomar.
Fler än 100 000 vetenskapliga studier har visat att kosttillskott kan förebygga sjukdomar samt hjälpa kroppen att läka bättre. De flesta studier visar dessutom att det är större mängder än RDI som behövs för en optimal effekt. 1000 eller 2000 mg C-vitamin dagligen gör att man kommer över en förkylning eller hämtar sig från en operation snabbare, än om man endast tar 60 mg (RDI) eller 120mg (dubbel RDI).
Studier att långvariga brister på B12 återställs bäst genom att inta hundratals gånger RDI.  RDI- tänkandet är mycket begränsande. Det utvecklades under andra världskriget för att konstatera minimala behov av väsentliga näringars ämnen för att undvika bristsjukdomar. Det utvecklades och rekommenderades alltså inte för att skydda oss från miljögifter, stress och välfärdssjukdomar.

RDI är ett minimalt basskydd och räcker inte till för den moderna människan. Vill Du verkligen bara ha minimalt med näring, minimalt med framgång minimalt med pengar (existensminimum) eller minimalt med kärlek? Välj kosttillskott som skyddar bättre än vad RDI – mängder gör lev livet optimalt, inte minimalt. Hälsokostpersonal eller din näringsteraput kan hjälpa dig mer optimalt mutivitamin-/mineralpreparat med maximala mängder av näring.                                                                                         Källa: Peter Wilhelmsson – ”Hälsosam mat och kosttillskott


RDI - Rekommenderat Dagligt Intag
Den dos svenska myndigheter rekommenderar att vi ska få i oss per dag. RDI anger en nivå ungefär där gränsen för uppträdande av bristsymtom ligger. 

ODI- Optimerat Dagligt Intag
Den nivå av vitaminer och mineraler som du borde ta för att kompensera de brister som finns i vår mat och belastningar som tär på dig.

TDI - Terapeutiskt Dagligt Intag
Större mänder av vissa näringsämnen som kroppen behöver för att kunna fungera optimalt. Stressdagar, om du har obalanser, skador, sjukdom. Viktigt att då veta exakt vilken brist du har,för att undvika ytterligare obalanser.  Ett tillskott där alla näringsämnen är optimerade mot varandra och vattenlöslig, så kroppen själv kan ta upp det den behöver  för dagen är absolut bäst och säkrast. 

Tror du fortfarande att du får i dig tillräckligt med näring, syre och vatten?  Vi äter glatt, godis, glass, snabbmat, halvfabrikat, juice, öl/vin, någon brun läsk, helst med sötningsmedel och massor med blodsockerhöjande kolhydrater.  Och vi undrar varför vi inte mår bra. Sedan tar vi hellre olika piller för att må bättre igen. Funkar det? Av någon anledning är det många som är rädda för naturlig mat. Det kanske är ovanan? 
Det här är ett vanligt scenario i FRISKHUS värld.