Det sägs att solkrämer kan ge hudcancer

Hudcancer, malignt melanom, har ökat stort de senaste decennierna. Ökningen är sex procent årligen och ingen annan cancerform ökar i samma takt. Varje år dör ca 500 personer i hudcancer i Sverige. 

Varför? Förr var ju folk mera utomhus när de jobbade på åkrarna än nu. Det som skett de senaste 30 åren är att vi rekommederas att smörja in oss med solskyddskrämer hela sommaren, och speciellt småbarnen.  Vi lägger på en kräm på huden, kroppens största organ, och går ut i solen och hettar upp huden så det blir maximal absorbtion. 

Forskare på University of California har visat att de kemikalier som används i solkrämer för att stoppa UV-strålningen reagerar på ett sätt som kan orsaka DNA-skador. Detta kan i värsta fall i sin tur ge cancer. Det handlar om krämer som både ger en skyddande hinna mot solen och som absorberas av huden och aktiveras när solljuset tränger igenom. Dessutom absorberas konserveringsmedlen och kan lagras i kroppen.

Solljus på huden gör att det extremt viktiga skyddande D-vitaminet bildas i huden.  Solkräm hindrar D-vitaminupptaget.  

Vad gör man då? Ta vara på alla korta stunder, du kan få i solen och jobba upp brännan långsamt. När långa härliga dagar kommer så skydda dig med tunn tröja/sarong mellan kl 11 och 14. Sitt gärna i skuggan till och från denna tiden. Barnen mår bäst av en tröja mellan baden och gärna en keps. Solskyddsoveraller är också ett alternativ.  När du har jobbat upp en fin bränna, har du ett naturligt skydd mot solen. Ekologiskt kokosolja har ett naturligt solskydd som motsvarar ungefär SP15.